Bildet hente fra filmen Limitless

9 typer kosttilskudd for produktivitet

https://youtu.be/9sqxW6vpe9A

Å være produktiv kan være vanskelig. Med sosiale medier, TV og andre distraksjoner er det lett å falle utenfor de daglige rutinene. Du har kanskje sett filmen Limitless hvor karakteren tar en pille som fører til mer produktivitet og nytenking. Han oppnår mål som var tidligere utenkelig. I likhet med filmen finnen det kosttilskudd som øker lysten for produktivitet, slik at du oppnår livet du ønsker. I denne artikkelen går jeg over noen av kosttilskuddene jeg bruker på ukentlig basis. Siden jeg ikke har testet et stort spekter av kosttilskudd, kan det finnes leverandører og andre kosttilskudd med bedre resultater.

ADVARSEL

Jeg oppfordrer ingen til å ta disse kosttilskuddene uten å ha lest potensielle bivirkninger. Flere av produktene har ikke anbefalt dosering og kreves derfor et større ansvar ved konsumering. Flere av disse produktene må du være 18år+ for å kjøpe. Oppbevares utilgjengelig for barn. Dersom forseglingen er ødelagt ved mottatt bestilling, kast og be om en ny. Kosttilskudd skal ikke erstatte variert kosthold.

Hvorfor burde du ta kosttilskudd?

Det kan være flere grunner for å ta kosttilskudd. Når kroppen fungerer på sitt optimale, yter vi bedre i vårt arbeid. Vi får motivasjon til å gjøre tingene vi ønsker, slik at vi oppnår de store målene vi har foran oss. Kosttilskudd er i utgangspunktet ikke nødvendig, men kan bidra for å forbedre helsen. Flere av de viktigste vitaminene og mineralene får vi igjennom sunt variert kosthold. For noen vil dette ikke være nok. Kanskje du krever vitamin D fordi det er mørkt halve året. Eller at du ikke får kjøpt frukt og bær fordi det er sesongbasert. Da kan kanskje tilskudd på vitamin B fungere. Målet er å være sunn fysisk og mentalt.

Noen kosttilskudd er bedre enn andre. De fleste er egnet for å dekke dagens behov. Andre kosttilskudd for øker ytelsen. Kanskje du ønsker sommerkroppen og vurdere derfor å ta kreatin jevnlig for å løfte tungere. Kreatin er ikke nødvendig, men gir det lille plusset for å nå dine mål.

I likhet med kreatin finnes det flere kosttilskudd som gir det lille plusset. Ikke bare til treningsøktene, men til produktivt arbeid på jobben eller skolebenken. Kosttilskudd kan bidra for å oppnå mål, samtidig som vi vedlikeholder god helsen via variert kosthold.

Prisen for kosttilskudd er lite sammenlignet verdien i arbeidet ditt. Du investerer trossalt i helse slik at det blir enklere å nå dine mål.

Anbefaler å lese artikkelen fra Helsen Norge: “Treng eg kosttilskot?”

Hva er nootropics?

Nootropic eller “smart drugs” er kosttilskudd som kan påvirke din evne til å tenke godt og behandle informasjon. De kan også påvirke helsen til hjernen og nevrologiske sykdommer. Kan forbedre hukommelse, våkenhet, oppmerksomhet og intelligens.

I Norge er nootropics betegnet som lovlige kosttilskudd, derimot er ikke alle reseptfrie. Dette er spesielt for ritalin og modafinil som er legemidler.

Hvor kan jeg kjøpe produktene?

Personlig handler jeg fra iHerb. Norske bedrifter selger også nootropic, men tilbyr ikke like sterke doser. Kroppen tåler mye og tilpasser seg etter kostholdet. Anbefaler å undersøke kosttilskuddene nøye på egenhånd. Aldri ta et produkt du er usikker på! Denne listen går over reseptfrie produkter som enkelt kan bestilles over nett.

1. BioActive Complete B-Complex fra Life Extension

Kosttilskuddet BioActive Complete B-Complex

Hvis du vil vedlikeholde god helse anbefaler jeg regelmessige bruk av B-kompleks. Produktet fra Life Extension er populært fordi den inneholder flere viktige B-vitaminer og andre nødvendige mineraler.

Vanlig B-kompleks kan du kjøpe i norske dagligvarebutikker eller kosttilskuddskjeder. Norske merker tilbyr derimot ikke like som Life Extension. Anbefaler å sammenligne alternative.

Dosering: 2 kapsler dagen.

Fordeler BioActive Complete b-complex

 • Fremmer sunn metabolisme av glukose, fett og alkohol
 • Støtter sunn energiproduksjons som kroppen din trenger
 • Oppmuntrer til sunn organfunksjon, kognitiv helse og mer
 • Hjelper med å hemme potensiell vitamin B-mangel

Kilde: iHerb og Life Extension

2. Magnesium fra Collett

Kosttilskuddet magnesium fra Collett

.

Dersom du vil opptre holde generell helse og immunforsvaret, kan magnesium bidra. Bruker Collett sine magnesium tabletter fordi den har 300 mg per tablett.

Andre produktet kan ha enda høyere mg. Kan kjøpes i vanlige dagligvarekjede eller over nett.

Dosering: 1 tablett dagen

Fordeler med magnesium

 • Nødvendig for kroppens helse
 • Fremmer hjertehelse og vaskulær funksjon
 • Støtter sunn benbygning og nerve funksjoner
 • Med på å forbedre søvn

Kilde: Examine og Selfhack

3. Tran fra mølles

Tran fra mølles

Tran er viktig for generell helse og immunforsvaret. Inneholder Omega-3 som gir kraftig reduksjon av triglyseridet i blodet. Ved høyere nivå kan det minne om insulinresistens og økt risiko for hjerte og karsykdommer. Forebygger depresjon slik at du holder en god mental helse.

Dosering: 1 spiseskje dagen

Fordeler med tran

Kilde: Ergo-Log, Examine og SelfHack

4. Double Strength L-Theanine fra Now Foods

Kosttilskuddet Double Strength L-Theanine fra Now Foods

Lyst å være mer produktiv? Da kan L-Theanine være løsningen. L-Theanine finnes naturlig i tee planter. Stoffet gir en avslappet effekt samtidig med fokus og kontroll.

T-Theanine fra Now Food med dobbelt styrke har gitt meg store fordeler på morgenen. Dersom du drikker mye kaffe føler du deg våken, pulsen øker og du blir noe stresset. L-Theanine i kombinasjon med kaffe reduserer følelse av stress. Du blir mer avslappet, slik at pulsen går ned. I tillegg bidrar L-Theanine med søvnkvalitet.

Dosering: daglig dosering ikke satt. Esken anbefaler 1 kapsel per servering.

Fordeler L-Theanine

 • Gir en avslappet følelse mens du opprettholder fokus og kontroll
 • Fremmer sunn kognitiv funksjon
 • Igjennom den avslappede følelsen, støtte den kardiovaskulær (Hjerte og blodtrykk)
 • Forbedrer søvnkvalitet, spesielt hvis du drikker mye kaffe
 • Fungerer bra med koffein

Kilde: Ergo-Log, Examine og SelfHack

5. L-Tyrosine fra Thorne Research

Kosttilskuddet L-Tyrosine fra Thorne Research

For de som er seriøs over arbeidet sitt, kan L-Tyosine bidra for å økte produktivitet. Produktet finnes sånn regel i preworkout. Gir en følelse av selvtillit og motivasjon for å nå dine mål.

L-Tyrosine fra Thorne Research har gitt meg selvfølelse. Dersom du er introvert eller sjenert, kan produktet bidratt for å komme over redselen. Å snakke med fremmede eller snakke i forsamlinger. Du klart deg fint uten dette produktet. Derimot gir den det lille pushet for å hoppe ut i ellers uønskede situasjoner.

Dosering: daglig dosering ikke satt. Esken anbefaler 1 kapsel per servering.

Fordeler med L-tyosine

 • Øker dopamin, noradrenalin og adrenalin
 • Fokus og motivasjon
 • Håndtering av stress situasjoner
 • Selvtillit og humør
 • Anbefales med L-Theanine i kombinasjon med kaffe.

Kilder: Examine

6. Lion’s Mane fra Fungi Perfecti

Kosttilskuddet Lions Mane fra Fungi Perfecti

For de som er EKSTRA seriøs over arbeidet sitt, anbefaler jeg Lions Mane. Kan ta flere uker før du ser endelig effekt.

Lions Mane har bevis flere fordeler for hjernen og kognitiv funksjon.

Etter jeg tok 2 tabletter dagen i en uke, følger du 3-20% forbedring i produktivitet. På dager med god kontroll over arbeidet ditt, kan dette føles bortkastet. Det er fordi du kjenner ingen effekt og kan minne fort om placebo.

På den andre siden spiller dette noe rolle? Du får uansett gjort mer.

Dosering: daglig dose ikke satt. Esken anbefaler 2 kapsler per servering. Ta gjerne på dager du har mye arbeid.

Fordeler

Kilde: Ergo-Log, Exsamine

7. Lions Mane kaffe mix fra Four Sigmatic

Kosttilskuddet Lions Mane kaffe mix fra Four Sigmatic

For de som er EKSTRA seriøs over arbeidet sitt, anbefaler jeg kaffemiksen fra Four Sigmatic.

Kaffen smaker oversaken godt. Er myk og ikke kraftig i smaken.

Dette produktet har i likhet med kapslene overfor, samme effekt bare forsterket. Anbefaler å ta denne med L-Theanine. Da da får du alle effektene kombinert. Kognitive funksjon via Lions Mane, våken og fokusert med koffein og avslappende og kontrollert følelse av L-Theanine.

Dosering: daglig dosering ikke satt. Anbefaler kaffen på mandag eller fredag.

Fordeler

Kilde: Ergo-Log, Exsamine

8. Rhodiola fra Now Foods

Kosttilskuddet Rhodiola fra Now Foods

Ute etter langsiktige resultater? Da kan Rhodiola hjelp. Krever regelmessig intakt før du ser resultater.

Rhodiola kommer fra planen Rhodiola rosea eller Rosenrot på norsk. Flere studier viser en positiv effekt av planten. Den bidrar for å forhindrer tretthet og utmattelse. Du blir mer mental sterkere og du tolker informasjon bedre.

Dosering: daglig dose ikke satt. Esken anbefaler 1 kapsler per servering.

Fordeler

Kilder: Exsamine

9. Bacopa Extract fra Now Foods

Kosttilskuddet Bacopa Extract fra Now Foods

Ute etter langsiktige resultater? Da kan Bacopa Extract hjelp. Krever regelmessig intakt før du ser resultater.

Bacopa skal bidrar til å forbedre hukommelsen din. Du øker hastigheten og kommunikasjon i nervesystemet.

Dosering: daglig dose ikke satt. Esken anbefaler 1 kapsler per servering.

Fordeler

 • Forbedre hukommelsen
 • Øker hastigheten og kommunikasjon i nervesystemet

Kilder: Exsamine

Tips dersom du vil teste andre kosttilskudd/nootropics

Hvis du vil teste andre kosttilskudd på egenhånd, ber jeg deg være forsiktig. Les nøye over potensielle bivirkninger og effekter det har på kroppen din.

Exsamine gir god veiledning og enkel forståelse over ernæring og kosthold basert på de tidligste studiene. Deler av nettsiden krever et Premium abonnement for å få tilgang på studiene. Derimot gir nettsiden et troverdig sammendrag basert på disse studiene.

Selfhacked skriver informative blogger dersom du er usikker på kosttilskuddet. De referer til alle studiene i sine artikler.

Ergo-Log gir en god oppsummering på de studier knyttet ernæring. Nettstedet er noe utdatert, men byr på mye nyttig informasjon og referer til studien.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *